Jak šetřit inkoust a tím i peníze?

Jak snížit své náklady bez toho, abyste se vzdali kvalitních a barevných výsledků tisku? Zde je pár jednoduchých tipů!

Jak šetřit inkoust a tím i peníze?

Inkoust je jednou z hlavních věcí, kterou spotřebitelé zvažují při výběru inkoustové tiskárny pro domácnost nebo kancelář. Vedle zajištění kvality tisku chtějí kupující vědět, že náhradní kazety/tonery budou cenově dostupné po celou dobu životnosti jejich tiskárny. Pokud tisknete hodně, náklady na inkoust se mohou opravdu nahromadit.

Pokud hledáte novou tiskárnu nebo se snažíte šetřit inkoustem při tisku s Vaší stávající tiskárnou, zde je několik jednoduchých způsobů, jak snížit své náklady bez toho, abyste se vzdali kvalitních a barevných výsledků tisku.

 

1. Jak dobře znáte svou tiskárnu?

 

Víte, kolik stránek dokáže vytisknout jedna náplň v tiskárně?


Výsledky se samozřejmě budou lišit podle Vašich potřeb, ale je možné odhadnout výstup pečlivým pročtením specifikací náplní určených pro Vaši tiskárnu. Některé tiskárny tisknou výchozím nastavením ve vyšším rozlišení, což vyžaduje větší množství inkoustu. Přečtěte si pečlivě návod od výrobce. Někteří výrobci zde uvádějí ideální nastavení pro jednotlivé typy tisku.

 

2. Nakupujte ve větším množství


Ačkoli není nutné kupovat více než jednu nebo dvě náplně najednou, může být výhodné plánovat dopředu. Některé náplně jsou k dispozici v XL velikosti, takže získáte více inkoustu najednou za slevu oproti koupi dvou menších náplní.


Často může být inkoust zakoupen v balíčcích, takže zákazníci, kteří chtějí ušetřit na náplních, budou potěšeni vědomím, že nákup vícebalení obvykle stojí méně za jednotku než nákup jednotlivých náplní. Vždy si ale samozřejmě zkontrolute při nákupu jak dlouho toner/cartridge může ležet v šuplíku, než ho poprvé využijete a skladujte je pouze podle doporučení výrobce. 

 

3. Kontrolujte nastavení před každým tiskem

 

Některé výchozí volby Vaší tiskárny mohou být nastaveny pro nejlepší možné rozlišení tisku, i když to zrovna nepotřebujete. Pravidelně kontrolujte kvalitu nastavení své tiskárny a nastavte si jako výchozí nastavení to, které nejlépe splňuje většinu Vaší tištěné práce.

Upravení výchozích nastavení pro běžné tiskové úlohy by mohlo ušetřit inkoust - a tím samozřejmě i peníze.

Pokud často tisknete fotografie nebo potřebujete, aby marketingové materiály vypadaly ostré, nastavte samozřejmě tu nejlepší kvalitu. Pokud ale většina Vaší práce s tiskárnou je o tom si vytisknout nějaký článek, e-mail, nebo třeba domácí úkol pro děti do školy, tak určitě nepotřebujete žádný extra kvalitní tisk. 

 

4. Výběr fontu textu

 

Různé fonty používají různé množství inkoustu. Vyberte font, který je optimalizován pro šetření inkoustu, a sledujte, jak se postupně využití inkoustu snižuje, aniž byste se snažili.
Arial je jedním z populárnějších výchozích fontů, ale používá o 27% více inkoustu než například Calibri, Century Gothic nebo klasický Times New Roman.

 

5. Je tisk opravdu nutný?

 

Pokud se bavíme o šetření inkoustu, tak je potřeba se zmínit o tom, že je dobré se před každým tiskem dobře zamyslet, zda to je opravdu nutné. Když se zamyslíte nad posledními dvaceti stránkama textu, které jste tiskli, tak kolik z nich jste opravdu nějak následně využili a kolik z nich jste nakonec jenom zmačkali a hodili do koše? 

Nestačilo by některé dokumenty zkrátka jenom číst přímo z Vašeho notebooku, nebo si je jenom přeposlat do telefonu/čtečky? Zkuste se nad tím příště zastavit a popřemýšlet o tom. 

 

6. Udržujte tiskárnu v dobrém stavu

 

Zasekávání tiskárny a špinavé tiskové hlavy mohou způsobit únik inkoustu z Vašich náplní nebo dokonce i horší tiskové problémy. Pravidelnou údržbou tiskárny můžete předejít dalším zbytečným investicím do oprav, nebo do dalšího inkoustu, ze kterého většinu využijete zase neefektivně. 

Pokud tiskárnu používáte spíše výjimečně, tak se často stává, že Vám zaschne barva. Tématu co dělat při zaschnutí barvy jsme se věnovali v našem posledním článku, který si můžete přečíst ZDE.

 

7. Nenastal už čas na upgrade?

 

Je vaše tiskárna starší než pět let? Pokud ano, je nejspíš čas na vylepšení.

Kromě ekonomičtější spotřeby inkoustu se mohou dnešní tiskárny bezdrátově připojit k Vaší domácí síti, přijímat tiskové úlohy z vašeho telefonu a dokonce informovat, kdy je třeba dodat nový inkoust.

Přijměte nové technologie a úspory, které s nimi přicházejí.

 

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj