Předejděte zaschlé tiskové hlavě. Poradíme Vám jak.

Když neočekáváte velký objem vytisknutého materiálu, tak je inkoustová tiskárna tou pravou volbou pro Vás. Pokud však pravidelně netisknet...

Když neočekáváte velký objem vytisknutého materiálu, tak je inkoustová tiskárna tou pravou volbou pro Vás. Pokud však pravidelně netisknete, tak může dojít k zaschnutí barvy v tiskárně.
Tisková hlava funguje na principu aplikace malinkých kapiček inkoustu z tiskové hlavy. Tyto kapky se na papír skládají v přesných pozicích a dávají dohromady výsledný tištěný dokument, fotografii, či cokoliv jiného, co na své tiskárně tisknete. Inkoust je složen z upravené vody, barviva a dalších látek. Právě voda se vypařuje a díky ní je pak vytisknutý dokument připravený k manipulaci. Bohužel na stejném principu funguje i zaschnutí barvy v tiskové hlavě. Ačkoliv inkoustové tiskárny nepotřebují ke svému provozu velký objem tištěných dokumentů, tak jsou závislé na pravidelném provozu.

Předejděte zaschnutí!

Pokud dodržíte následující kroky, tak si můžete být jistí, že Vám barva v tiskárně nezaschne:

I. Tiskněte pravidelně

Není potřeba tisknout nějaký velký objem dokumentů. Bohatě stačí jednou za týden vytisknout jednu stranu, kde zapojíte všechny tiskové hlavy. Některé tiskárny disponují funkcí kontroly trysek, která Vám zaručí údržbu tiskové hlavy a zároveň spotřebuje naprosté minimum inkoustu.

II. Nedávejte tiskárnu na přímé sluneční světlo

Pokud máte pracovnu, kam svítí skrze okno slunce je na problém zaděláno. Tiskárna se tak přehřívá a voda v barvě odpařuje daleko rychleji. V tom případě se může stát, že už po týdnu bude barva vyschlá.

III. Nenechávejte tiskárnu u silného tepelného zdroje.

V podstatě jde o stejný případ jako bod zmíněný výše. Nenechávejte tiskárnu pod silnými žárovkami ani u topení. Lampy, které mají například 25-40W dokáží zdeformovat i plast...

IV. Včas měňte tiskové kazety

Tiskárny s vestavěnými kazetami se nedají dobře měnit za nové. Jsou tedy závislé na náhradním plnění tiskové kazety. Pokud budete tisknout i přes to, že kazeta nebude mít žádný inkoust, tak může dojít ke spálení tiskové hlavy a oprava pak stojí v mnoha případech stejně jako nový přístroj.

V. Vyměňujte kazety jednu za druhou ihned

Nenechávejte tiskárnu delší dobu bez kazety. Může tak dojít k vyschnutí celého systému. Oprava nebývá opět levnou záležitostí a bez servisu tiskárny se v tomto případě neobejdete.

Kazeta už vyschla, co teď?

Většině z nás se stalo, že nám zaschla barva v tiskárně. Jaké jsou možnosti, jak zkusit problém vyřešit a nezhoršit situaci?

I. Nesnažte se kazetu roztisknout

Roztisknutí je jedna z prvních věcí, co člověka napadne. Avšak tisková kazeta není pero, které rozepíšete obroušením o papír. Tím, že se budete snažit zprůchodnit kazetu opakovaným tiskem, tak může dojít k poničení trysek, které chladí proudící inkoust. Tím situaci pouze zhoršíte.

II. Odmočit

Zkuste tiskovou hlavu vyjmout a odmočit v mělké misce s destilovanou vodou. Po přibližně hodině máčení jemně očistěte trysky savým papírem. Poté vložte zpět do tiskárny a zkuste, zdali tento proces pomohl.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj