Není tisk, jako tisk - aneb 3D tisk biologických tkání

V oblasti tisku dochází k pokroku v oblasti 3D tisku biologických tkání, což otevírá nové možnosti v lékařství a regenerativní medicíně. Tato technologie umožňuje vytváření třídimenzionálních struktur složených z živých buněk a biologických materiálů.

Pomocí této technologie lze vytvořit náhradní orgány, jako jsou kosti, kůže, chrupavky nebo dokonce celé orgány, jako srdce nebo ledviny. Tato technologie přináší naději pro pacienty čekající na transplantace, protože by mohla snížit nedostatek dárců orgánů a umožnit vytvoření přesně přizpůsobených tkání a orgánů pro každého jednotlivého pacienta.

Při 3D tisku biologických tkání se používají speciální biotiskárny, které dokáží kombinovat buňky s bioinky, což jsou materiály s biologickým původem. Tyto bioinky obsahují živé buňky a podporující látky, které umožňují správný růst a diferenciaci buněk v tisknutém tkáňovém vzorku.Jde o přírodní nebo syntetický polymer vybraný pro své biokompatibilní složky a příznivé reologické vlastnosti. Tyto vlastnosti dočasně nebo trvale podporují živé buňky k usnadnění jejich adheze, proliferace a diferenciace během zrání.

Tato technologie je stále ve vývoji, ale slibuje velký potenciál pro budoucnost medicíny a biologického inženýrství. Výzkumníci a výrobci ve spolupráci s lékaři a chirurgy se snaží dále zdokonalovat 3D tisk biologických tkání a přinášet inovativní řešení pro léčbu pacientů s poškozenými nebo nemocnými tkáněmi.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj