Mobilní tisk

V době, kdy lidé stále častěji preferují malé přenosné tablety nebo chytré mobilní telefony, stoupá potřeba prostřednictvím těchto za

V době, kdy lidé stále častěji preferují malé přenosné tablety nebo chytré mobilní telefony, stoupá potřeba prostřednictvím těchto zařízení zvládnout co nejvíce práce. Ačkoliv tato zařízení zatím v produktivitě nemohou konkurovat klasickým stolním počítačům, už teď díky nim uděláte mnoho práce. Jde například o bezdrátový tisk dokumentů, kterým se tento článek zabývá.

Bezdrátově lze tisknout napříč platformami


V první řadě je nutné říct, že bezdrátový tisk z mobilních zařízení není žádná žhavá novinka. Například společnost Apple, která vyrábí mobilní telefony iPhone s operačním systémem iOS tuto funkci přidala do systému již ve verzi iOS 4.2, která byla uvolněna v roce 2010. Apple tuto funkci nazývá velmi jednoduše: Airprint.

Konkurenční společnost Google již dlouhá léta pracuje na vývoji operačního systému Android. Ten může do svého zařízení umístit takřka libovolný výrobce hardwaru a díky tomu získal Google na poli mobilních zařízení podíl více než 80 %. Funkci bezdrátového tisku zabudoval do Androidu i Google, konkrétně ji představil v dubnu 2010 a měla být primárním řešením pro tisk z operačního systému Chrome OS. V lednu 2011 byla uvolněna beta verze, jejíž vývoj probíhal až do roku 2013.

Nejde o nic složitého


Samotný tisk z mobilního zařízení je velmi jednoduchý. Ať už se chystáte tisknout ze zařízení s operačním systémem Android nebo iOS, vůbec nejdůležitější je vybrat tiskárnu, na kterou budete tiskový výstup směřovat. Samotná tiskárna samozřejmě musí bezdrátový tisk podporovat (většinou za použití Wi-fi technologie), pokud máte starší tiskárnu, neobejdete se bez připojeného počítače, prostřednictvím kterého tiskárnu takzvaně nasdílíte do počítačové sítě. Opět nejde o nic složitého, stačí jen naklikat několik položek v nastavení počítače a vše bude fungovat jak má.

V případě, že si tedy pořizujete novou tiskárnu a chcete bezdrátově tisknout z mobilního zařízení, první co by vás mělo zajímat je to, zda tiskárna podporuje bezdrátový tisk. Pokud jej totiž podporuje nativně, bude celé nastavování mnohem jednodušší a vy nebudete muset řešit problémy s nastavením sítě.
K čemu je vlastně samotný mobilní tisk dobrý? Každý z vás se jistě dostal do situace, kdy potřeboval rychle něco vytisknout například z emailu. V dnešní době je běžné, že například vstupenky do kina vám přijdou na vaši emailovou adresu a z ní si je buď vytisknete a vezmete do kina, nebo si je necháte čtečkou sejmout přímo z displeje mobilního telefonu. Pokud si je tedy chcete vytisknout a nechce se vám kvůli tomu zapínat počítač, můžete si je jednoduše vytisknout z mobilního telefonu. Ovšem způsobů, jakým můžete mobilní tisk využít, je mnohem více. Záleží jen na vaší fantazii.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj