Jaký papír je nejvhodnější používat do tiskáren?

Chcete šetřit nejen svou kancelářskou tiskárnu, ale i přírodu a peněženku? Pomůžeme Vám vybrat kvalitní papír do tiskárny.

Není to žádná věda, stačí pouze vědět, jaký parametr je vhodné sledovat. Nejprve je nutné si definovat, co tisknete, jak často a k jakému účelu. Pokud si toto dokážete přesně definovat, máte prakticky vyhráno. Rozdíl je totiž v tom, zda budete tisknout jako účetní jednu fakturu za druhou, nebo jako marketingový specialista reklamní plakáty.


Chcete tisknout pouze černobíle? V tomto případě vystačíte s běžným kancelářským papírem. Ten poznáte podle gramáže. Gramáž běžného kancelářského papíru je 80 g/m2. Papíru s touto gramáží je však v nabídce poměrně velké množství. Je proto vhodné jako výběrové kritérium zvolit kvalitu. Například laserové tiskárny pracují na principu působení tepla na prášek toneru do tiskáren. Čím hladší tento povrch je, tím lépe na něm drží tonerová náplň a písmena jsou ostřejší.
Nejkvalitnější papír je označený písmenem A. Disponují oboustranným hlazeným povrchem a minimální prašností. Jsou vhodné k bezproblémovému tisku, protože se nezasekávají a barva se nerozpíjí. Tyto papíry jsou vhodné pro inkoustové tiskárny, inkoustové multifunkční tiskárny a kopírky. Za kvalitu si také připlatíte odpovídající cenu. Je tedy potřeba zvážit, zda jsou vhodnou volbou pro každodenní tisk.


Stejně tak vhodným papírem pro inkoustové a laserové tiskárny, jako je papír typu A, je i papír typu B. Někdy tyto papíry nejsou označeny písmenem, ale můžete v popisku najít „univerzální", nebo „pro každodenní použití". Je to, jak se říká, taková zlatá cesta v poměru kvalita, cena. Díky snížené prašnosti, je i tento typ vhodný pro každodenní tisk.


Poslední typ kancelářského papíru je papír označený typem C. Jedná se o nejlevnější variantu. Pokud máte tiskárnu v domácnosti a příliš ji nenamáháte častým použitím, můžete využívat i tento typ papíru, u kancelářských tiskáren bychom doporučili tento nápad opustit. Oproti předchozím variantám totiž obsahuje více křídy a tak může při častějším tisknutí zapříčiňovat usazování bílého prachu. Zvažte tedy, zda se úspora na papíru neblaze nepodepíše na zvýšených nákladech za čištění tiskárny, nebo v horším případě za servis tiskárny.


Pojďme se ještě vrátit k výše zmíněné gramáži papíru. Ta je totiž různá pro různé druhy tiskovin. Víte co to ta gramáž vlastně znamená? Jedná se o hmotnost papíru o velikosti plochy 1 m2. Pro lepší představu tu pro Vás máme konkrétní příklady:


• 60-70 g/m2 – velmi slabý papír, který se obtížně potiskuje. Je vhodný například pro samopropisovací formuláře,
• 80 g/m2 – běžný kancelářský papír,
• 90-115 g/m2 – ideální papír pro letáky, které jsou určené do schránek,
• 135-150g/m2 – silnější papír, které je vhodné využívat pro tisk letáků,
• 170-200 g/m2 – vhodné například pro pozvánky,
• 250 až 350 g/m² – tuto gramáž mají reprezentativní tiskoviny a vizitky.
Tiskoviny s gramáží nad 300 g/m² jsou velmi odolné a mají luxusní vzhled. Na druhou stranu je nákladnější je potisknout, proto jsou dražší. U papíru, který je tvrdší než 200 g/ m² si dávejte pozor. Vaše tiskárna je nemusí umět vytisknout, zjistěte si to raději předem.


Na trhu můžete najít i další typy papírů, na které je možné tisknout. Papír, který se běžně používá v kanceláři, bývá označován jako xeroxový. Takový papír si můžete koupit i v levnější recyklované podobě. Pro ty, kdo potřebují tisknout fotografie, či obrázky, je na trhu fotopapír. I fotopapíry mají své druhy. Na trhu můžete objevit matný, polomatný, s pololesklou úpravou či lesklý. Díky tomuto papíru a kvalitní tiskárně si svoje oblíbené snímky můžete pověsit rovnou na zeď. Do jehličkových tiskáren se hodí papír tabelační, jinak označovaný jako traktorový papír. Je velice lehký a je charakteristický vodicími dírkami po stranách. A pro slavnostnější použití například pro pozvánky na svatbu je možné využít například křídový papír, který se vyrábí v lesklé i matné podobě.

Tip pro Vás!
Pokud dopředu víte, že tiskárnu budete nadměrně využívat a opotřebení nesníží ani ten nejkvalitnější papír, je možným řešením využít pronájem tiskárny. Zbavíte se tak starostí a dalších nákladů na servis. Navíc pronájem kancelářské techniky se v současné době stává stále častěji žádaným způsobem pořízení. A pokud se Vám zapůjčená tiskárna rozbije, můžete využít náš servis tiskáren v Plzni.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj