JAKÝ JE ROZDÍL MEZI ORIGINÁLNÍ A KOMPATIBILNÍ TISKOVOU KAZETOU?

Místo dokumentu, který jste se právě pokoušeli vytisknout, vám z tiskárny vyjel jen čistý papír? Pravděpodobně máte prázdnou tiskovou kazetu – cartrdige s barvou, pokud máte inkoustovou tiskárnu, toner, pokud jste majitelem tiskárny laserové.

Teď asi přemýšlíte nad tím, jakou tiskovou kazetu koupit, aby vaše tiskárna opět dělala svou práci. V zásadě máte dvě možnosti, buď si koupíte originální tiskovou kazetu přímo od výrobce tiskárny, nebo zvolíte nějakou z kompatibilních tiskových kazet od jiného výrobce. Objektivně nelze říci, která možnost je lepší, záleží na vašich požadavcích. Obě řešení mají svá pro a proti.

Lepší než originál? Jak kdy.

Originální tonery či cartridge slibují kvalitní tisk, což znamená nerozmazané výtisky a kvalitní barvy velmi blízké realitě dokumentu. Dalšími výhodami jsou nižší riziko případného poškození mechaniky a také bezproblémová reklamace v záruční době tiskárny. Nicméně k reklamacím originálních tonerů dochází minimálně, právě díky jejich vyšší kvalitě. Tyto výhody s sebou samozřejmě nesou i jednu nevýhodu, kterou je výrazně vyšší cena v porovnání s kompatibilními tiskovými kazetami.

V případě kompatibilních tiskových kazet, je jejich nespornou výhodou nižší cena, a to někdy opravdu o hodně nižší cena, klidně i o 80 %. Nicméně pozor. Co se týká kvality tisku, můžete natrefit na výrobce, jehož cartridge či tonery budou tisknout dokonce lépe, než ty originální, ale může se také stát, že objednáte tiskovou kazetu, která bude nejen nekvalitně tisknout, ale může také poškodit celé vaše zařízení.

Vybírejte pečlivě.

Další nevýhodou kompatibilních tiskových kazet je fakt, že na nové modely tiskáren není neoriginální spotřební materiál okamžitě v prodeji, ale musíte pár týdnů vydržet s tím od výrobce. Dále tu pak máme tonery, které obsahují čipy. Ty na ně umisťují výrobci tiskáren ve snaze zabránit prodeji neoriginálních tiskových kazet. Pokud do vaší tiskárny potřebujete náplně s čipy, dbejte na to, abyste právě takové kupovali. Jiné vám neposlouží.

Vybírejte pečlivě. Pokud se rozhodnete pro neoriginální kompatibilní tiskové kazety, pak vyhledávejte podle katalogového označení náplně, které naleznete v manuálu k vaší tiskárně. Pozor si dávejte na levné náplně z Číny, které bývají velmi nekvalitní, a navíc v jejich ceně není zahrnut recyklační poplatek. Zárověň se mnohé z nich nedají recyklovat a tudíž nejsou příliš šetrné k životnímu prostředí. V tomto případě platí takřka vždy, že vyšší cena rovná se vyšší kvalita náplně. Volte tedy raději dražší tiskové kazety, které jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také se kvalitou tisku blíží originálu.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj