Jaký je rozdíl mezi duálním a duplexním tiskem?

Pokud jste někdy tiskli větší množství dokumentů, tak jste jistě u tiskáren ocenili možnost oboustranného tisku. Bez této možnosti je obo...

Pokud jste někdy tiskli větší množství dokumentů, tak jste jistě u tiskáren ocenili možnost oboustranného tisku. Bez této možnosti je oboustranný tisk vcelku nepříjemnou záležitostí. Většinou to znamená tisk nejprve lichých stránek, otočení vytisknutého papíru, navrácení do zásobníku a tisk sudých stránek. To se však ani nezmiňujeme o tom, že se ne vždy podaří do zásobníku vrátit papír tak, aby byl správně natočen pro druhou vlnu tisku. Případná chyba znamená celý proces podstoupit znovu. Naštěstí mnoho tiskáren v dnešní době podporuje funkci oboustranného tisku, takže ušetříte jak čas, tak i peníze za kancelářský papír.
Oboustranný tisk můžeme najít pod dvěma označeními, které jsou si velmi podobné. U řady moderních tiskáren se můžete setkat s duplexním, či duálním tiskem. Co vlastně duální/duplexní tisk znamená? Je mezi nimi nějaký rozdíl? Kdy využijete funkce? Na tyto otázky byste měli najít odpověď v následujícím článku.

Duplexní tisk

Pokud tiskárna má funkci duplexního tisku, tak můžete očekávat, že zařízení umožňuje oboustranný tisk. Znamená to, že tiskárna vytiskne jednu stranu, a následně pokračuje na druhé straně. Nemusíte tedy po každém tisku otáčet papír a vracet ho do zásobníku. Tím zrychlíte celkovou dobu tisku dokumentů. Většina moderních tiskáren má duplexní jednotku.

Duální tisk

Tiskárny vybavené systémem pro duální tisk také umožňují oboustranný tisk dokumentu. Avšak na rozdíl od duplexního tisku obě strany dokumentu se tiskou zároveň. Tato funkce je dostupná spíše u dražších modelů tiskáren určených pro tisk většího množství dokumentů. Výhodou je potisk obou stran při jediném průchodu tiskárnou a tím se oproti duplexnímu tisku zkrátí časová náročnost tisku.

Jak bylo naznačeno výše, tak duplexní tisk je vhodný pro většinu uživatelů, kteří tisknou malé, až střední množství dokumentů. Je sice časově náročnější, ale pořizovací náklady jsou u tohoto typu tiskáren menší.
Na druhou stranu duální tisk využijí spíše větší společnosti, které za den vytisknou velký objem dokumentů. Pořizovací náklady oproti duplexnímu tisku jsou větší, ale díky jedinému průchodu papíru jsou schopné ušetřit nemalé množství času. Alternativou je také pronájem tiskáren s možností duálního tisku.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj