Jak správně vybrat toner do tiskárny

Došel vám toner a vy nevíte, jaký nový typ koupit? Našli jste si nějaký toner na internetu, ale nevíte, jestli bude sedět k vám do tiskárny? Přemýšlíte, jestli zvolit originální nebo alternativní toner? Přečtěte si náš článek a třeba se vám bude vybírat jednodušeji.

Typy tonerů

Existují 3 základní typy tonerů. Originální, které jsou vyráběny přímo výrobcem tiskáren. Kompatibilní nové tonery, které mají jiného výrobce než tiskárna. Třetím typem jsou renovované tonery, což jsou už použité tonery, které výrobce zrenovuje k opětovnému použití. Často je možné se setkat s tonery, které obsahují čipy. Ty většinou na své tonery umisťují výrobci tiskáren, protože nechtějí, aby uživatelé používali tonery jiných značek. Proto jestli vaše tiskárna obsahuje čip, kupujte vždy náplň s čipem.

Například kazety HAPPYPRINT se renovují tak, že se udělá vstupní výtisk, kde se zjistí počáteční problémy s komponenty. Kazeta se následně kompletně rozebere, vysaje se zbylí toner, vymění se potřebné komponenty a zkontrolují se pohybové mechanismy. Podle typu se dosype daný toner, kazeta se složí a provedou se výstupní testy, na kterých se hodnotí celistvost šedivé plochy, jednotlivé stupně šedi, sytost černé a jemné fonty jako například ARIEL velikosti písma 3. Pokud proběhne vše v pořádku, kazeta je osazená novým čipem, zabalí se do airbacku, vloží se do krabice a je téměř připravena k expedici. Do balení je přidán výtisk z testování, aby zákazník viděl, jak vypadal tisk po renovaci. Každá kazeta HAPPYPRINT má své unikání číslo, na které jsou vedeny záznamy toho, co se na kazetě měnilo a jaké s ní byli problémy. Díky tomu, že jsou kazety renovované šetří životní prostředí a je u nich zaručen stejný počet výtisků a stejnou kvalitu jako u originálních kazet.

Rozdíly mezi originální a neoriginální náplní

Mezi výhody neoriginálních náplní patří nižší cena. To může být v některých případe i poměrně výrazný rozdíl až o 80 %. Výhodou je také to, že pasují do více tiskáren a do starších typů na které se už nevyrábějí originály. U renovovaných náplní je výhodou také jejich ekologická stránka. Tím že obsahují původní plastový obal snižují ekologickou zátěž.

Na druhou stranu nevýhodou je různá kvalita tisku. Ta může být srovnatelná nebo lepší než originál, ale v některých případech se může stát že bude horší. Logicky nejsou tak brzy dostupné pro nové modely tiskáren a musí se na nějakou chvíli počkat. A v neposlední řadě jsou to již zmiňované čipy, kdy je pro výrobce neoriginálních kazet vyrábět univerzální tonery téměř nemožné.

Postup pro rychlý a snadný výběr

V České republice jsou nerozšířenější inkoustové a laserové tiskárny. Do inkoustových tiskáren se používají inkoustové cartridge. Platí u nich, že mají nižší pořizovací cenu, ale nevýhodou je že po delší době nečinnosti zasychají. Do laserových tiskáren se používají tonerové cartridge, ty nezaschnou a svojí vyšší pořizovací ceny kompenzují technologií, díky které vyjde cena tisku na jednu stránku levněji. Pokud si nejste úplně jistí, jakou cartridge potřebujete podívejte se do manuálu své tiskárny. V manuálu také najdete katalogové označení náplně, díky kterému zjistíte typ cartridge. Toto číslo stačí následně napsat do vyhledávání a vybrat si typ, který preferujete. Vyhledávač vám nabídne širokou paletu tonerů, které pasují do stejných tiskáren. V tomto případě platí, že cena odpovídá kvalitě. To znamená, že je lepší se vyhnout levným kazetám z Číny, které porušují autorská práva výrobců a není k ním účtován recyklační poplatek. Naopak kvalitní dražší renovace se velmi blíží originálu, a navíc šetří životní prostředí. 

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj