Jak na tisk diplomové práce?

Pro mnoho vysokoškoláků bylo největší výzvou psaní magisterské či bakalářské práce. Když už máte téma zpracované, vše správně odcitované a chyby opravené, tak Vás čeká ještě jedna závěrečná "disciplína", která je stejně podstatná jako obsahová stránka práce. Při finálním tisku se totiž může objevit mnoho problémů, které se Vám nejen prodraží, ale i budou mít dopad na závěrečné hodnocení.

Formální stránka

Prvním bodem, který byste měli nastudovat, je příručka dané fakulty, která stanovuje přesné formátování textu. Od okrajů, přes písmo, font, způsob citace... Zkrátka byste měli všechny náležitosti znát "nazpaměť" a zohlednit je hned v počátcích práce. Odchylky od těchto norem většinou oponenti trestají sníženým hodnocením.

Okraje

Jednou z častých chyb, kterých se studenti dopouštějí, jsou úzké okraje ze strany vazby. Je potřeba mít na paměti, že strana, která bude vázaná, musí mít větší okraje o 1 cm. Proto okraje nastavte z levé strany minimálně na 3 cm. Pokud byste zapomněli zvětšit okraje, tak se může stát, že text nepřirozeně blízko vazby, či v horším případě nebude vůbec čitelný.

Desky

Pokud máte všechny náležitosti zajištěné, tak přichází na řadu výběr desek. Zjistěte si, co fakulta na deskách vyžaduje za údaje. Ne vždy jsou požadavky na desky stejné. Většinou se používají vínové, černé, nebo tmavě modré desky. Pokud by se stalo to, že Vaše práce bude mít více jak 250, tak se bohužel nevejde do tradičních desek a budete se muset podívat po alternativě.

Export do PDF

Stejně tak si pohlídejte formát, v kterém budete práci odevzdávat do tiskárny. Většina textových editorů může Váš text "rozházet". Dochází k tomu z důvodu rozdílných verzí textových editorů u Vás doma a v tiskárně. Předejdete tomu tím, že si práci exportujete do souboru PDF. Tím zajistíte stabilní rozložení textu bez ohledu na to, kde si dokument budete zobrazovat.

Čas

Samozřejmostí je však vše řešit zavčasu. Nikdo z nás nechce zažít překvapení, když dostane do rukou svázanou práci, která není ve stavu, kdy je připravena k odevzdání. Pokud stihnete vše s časovou rezervou, tak v podstatě není nic problém. Práci je možné rozvázat a vyměnit pouze chybné stránky. Ale pokud budete mít práci svázanou jak se říká za 5 minut 12, tak už jde vše poněkud hůře.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj