Barevné 20% pokrytí papíru. Kolik papírů cartridge opravdu vytiskne?

Když přijde na tisk, řadě lidem vrtá v hlavě jedna věc: „Na obalu cartridge psali, že s ní vytisknu 2 000 papírů. Proč jsem teda náplň tiskárny spotřeboval po mnohem menším množství?“

Jde snad o podvod? Ne.
Jde jen o normu. Výrobce náplně uvádí počet stránek přepočtených na 20% pokrytí papíru barevnými cartridgemi, co ve skutečnosti znamená rozložení 20% pokrytí do CMY a černé barvy. Z každé barvy se tak využije 5 %.
 
Kvůli čemu jde o 20% pokrytí?

Za vším stojí Mezinárodní organizace pro normalizaci. Aby si výrobci nepsali množství výtěžnosti cartridge a toneru podle svého, určila jednotnou normu. Uváděný počet vytisknutelných stránek na obalu náplně přepočítaný na papíry s 5% pokrytím u červené (Magenta) barvy, 5% pokrytí u žluté (Yellow) barvy, 5% pokrytím u modré (Cyan) barvy a 5% pokrytím u černé barvy dá dohromady dané 20% pokrytí tonerové cardridge.

Pro představu – jde o stránku s naprostým minimem barevných obrázků. Pokud na celou stránku tisknete například fotografii, pokryjete mnohonásobně vyšší plochu papíru. Tím zvýšíte spotřebu náplně a snížíte množství vytisknutelných papírů na jednu cartridge.

Rady, jak snížit spotřebu tonerové cartridge

1) Využívejte užší fonty písma. Často jsou značeny přídavnými jmény narrow, compressed nebo condensed (v překladu úzký, zhuštěný, stlačený). Zabírají menší plochu a tím využijí méně náplně. Vhodný je třeba font Calibri.
2) Tisknete dokumenty s menším písmem. Na jednu řádku vypíšete více slov a opět tím ušetříte množství inkoustu, případně prášku. Snížíte tím i náklady na množství papírů.
3) Pro interní dokumenty, kde není důležitá estetičnost a nečte je nikdo zvenčí, využívejte sníženou kvalitu tisku. Zmenšíte tím zátěž na náplň tiskárny. Navíc výrazně zrychlíte tištění.
4) Nebarevné písemnosti bez obrázků tiskněte v módu „Odstíny šedé". Díky tomu tiskárna využije inkoust výhradně z černobílé náplně a vyhnete se spotřebě barevné cartridge, nebo toneru.

Každá tiskárna využívá náplně trochu odlišně. Pokud nevíte, jakou zvolit, ozvěte se nám. Rádi vám doporučíme tiskárnu, která vyhoví vašim konkrétním požadavkům.

Vyšší pokrytí při barevném tisku se řeší i při vyúčtování pronájmů strojů. Proč?

Protože cena za stranu je kalkulovaná právě na 20% pokyrtí a cena tonerové cartridge tvoří značnou část ceny za jednotlivou stranu.

Koupě nebo pronájem?

Díky tomu, že si pronajmete tiskárnu u Happyprintu, můžete ušetřit až 50 % nákladů oproti tomu, když si budete chtít stejný typ zakoupit. Pronájem tiskárny je také velmi výhodný pro začínající podnikatele, kteří nemusí disponovat takovým kapitálem, protože počáteční investice v případě pronájmu tiskárny je mnohem nižší. Pronájem kopírky Happyprint s sebou většinou nese ještě další výhody, většinou máte v ceně paušálu již případný servis tiskárny a také možnost zapůjčení náhradního zařízení po dobu případné opravy. V dnešní době tak již mnoho firem raději volí pronájem než přímo koupi.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj