5 zvláštních faktů o tisku, které Vás překvapí!

Už jste někdy slyšeli, že cena tiskového inkoustu překonává hodnotu krve? Podívejte se na nejzajímavější fakta z oblasti tisku a tiskáren!

1) Skutečná cena inkoustu

Nejcennější součástí řady inkoustových tiskáren jsou jejich náplně. Mililitr inkoustu má totiž podobnou hodnotu jako gram stříbra - okolo 18 Kč. Jak je to možné?

Tiskový inkoust se totiž skládá až ze 20 různých chemikálií, a ne všechny je možné jednoduše - a levně - vyrobit (viz článek o složení inkoustových náplní). Inkoust je tak několikrát dražší než lidská krev, jejíž hodnota je zhruba 6,6 Kč za 1 ml (a pro zajímavost - kapka krve tak vychází asi na 0,33 Kč).

2) Největší tiskárna na světě

Jistě víte o existenci tiskáren, které jsou schopny tisknout na velké formáty, jako jsou A2, A1 a dokonce i A0 (s rozměry 84,1 × 118,9 cm). Avšak všechny tyto tiskárny jsou ve srovnání s tiskárnou Infinitus pouze malými hráči.

Infinitus totiž dokáže tisknout na speciální podklad o rozměrech 12×50 metrů, což znamená plochu 600 m2. Pro lepší představu - jedná se o prostor, který by bylo možné pokrýt téměř 10 000 listy formátu A4. Toto úžasné zařízení bylo vyvinuto společností Big Image Systems, specializující se na výrobu uměleckých reprodukcí a velkoformátových plachet.

Od svého uvedení na trh v roce 2013 Infinitus dokázal potisknout téměř půl milionu čtverečních metrů - což představuje téměř 0,5 km2, což je větší rozloha než 55 Staroměstských náměstí v Praze.

 

3) Nejmenší tiskárna na světě

Rekord za nejmenší tiskárnu na světě náleží přenosnému zařízení PrintStik od společnosti PlanOn. S rozměry pouhých 2,54×5,1×27,9 cm se bez námahy vejde do vaší tašky či batohu.

Tato malá tiskárna umožňuje bezdrátový tisk z mobilního zařízení nebo klasický tisk pomocí USB připojení, a dokonce obsahuje vnitřní kotouč papíru. PrintStik váží pouze 500 gramů a pracuje na základě termotisku. Nicméně výsledná kvalita černobílého tisku (nejsou k dispozici barevné tisky) podle mnoha recenzí není nijak ohromující, spíše naopak.

 

4) Nejrychlejší tiskárna na světě

A co myslíte, kolik stránek za minutu dokáže vytisknout ComColor GD9630, která drží titul nejrychlejší tiskárny na světě?

Zatímco průměrná rychlost černobílého tisku u moderních zařízení se pohybuje mezi 20 a 40 listy za minutu, ComColor GD9630 od společnosti Ricoh může vytisknout až 160 stránek za stejný čas. Tímto počinem tak japonská společnost překonala rekord, který donedávna držela firma HP se svým modelem OfficeJet Pro X, který zvládl tisknout až 150 stránek za minutu."

 

5) Většina tiskových náplní končí na skládce

I v kancelářích, kde se udržitelnost donedávna zdála být nepodstatnou, se v posledních letech začala řešit otázka recyklace tiskových náplní. Přestože náplně do tiskáren obsahují až 70 % opětovně použitelných součástek, recyklace tonerů je technologicky náročným procesem a osm z deseti takových náplní nakonec končí na skládce.

Množství těchto "jednorázových" náplní je tak ohromné, že kdybychom je postavili vedle sebe, dosáhly by délky přes 120 000 kilometrů, což by bylo třikrát kolem Země.

Navzdory tomu (nebo možná právě proto) se výrobci snaží najít ekologičtější způsoby tisku s minimálním dopadem na životní prostředí. Některé společnosti nakupují prázdné tonerové a inkoustové kazety zpět, a dokonce se nepoužitelné tonery využívají i při výstavbě asfaltových cest.

Kontakt

logoFooter.png

TECHSERVIS system s.r.o.

Chebská 23/79, 322 00 Plzeň

IČO: 279 63 861, DIČ: CZ27963861

Více kontaktů>

Zeptejte se nás…

* Povinný údaj